Lëviz Albania

LEVIZALBANIA - PËR NJË DEMOKRACI TË FORTË VENDORE LEVIZALBANIA – LOCAL DEMOCRACY IN ACTION

LEVIZALBANIA - PËR NJË DEMOKRACI TË FORTË VENDORE LEVIZALBANIA – LOCAL DEMOCRACY IN ACTION

Lëviz për kopshtin tim

Aplikanti:

Together for Life

Titulli i propozimit:

“Lëviz për kopshtin tim”

Përmbledhje e Propozimit:

Shërbimi i kopshteve në Tiranë përballet me problematika të shumta, si: mbipopullimi; shpërndarja e pabarabartë, mosrespektim i standarteve të infrastrukturës fizike, të sigurisë dhe higjienës,etj. Sipas QEZHEF/Bashkia Tiranë, në qytet funksionojnë  44 kopshte (Këtu përfshihen edhe 23 kopshtet e projektit "Adopto një kopsht"). Banorët vazhdojnë të kërkojnë kopshte fëmijësh, sidomos në periferi. Prej janarit 2016, Bashkia Tiranë mbledh taksën e përkohshme për infrastrukturën mësimore, shpenzimi i të cilës duhet monitoruar dhe bërë transparent. Qytetarët duhet të konsultohen lidhur me investimet dhe vendimmarrjet për çdo ndërhyrje në përmirësimin e këtij shërbimi.Projekti synon të realizojë monitorimin e situatës aktuale të kopshteve dhe investimeve të Bashkisë me qëllim përmirësimin e shërbimit në kopshte. Gjithashtu do të synohet rritja  e informimit dhe përfshirjes së mediave dhe qytetarëve për të mbajtur   Bashkinë e Tiranës të përgjegjshme ndaj shërbimeve për komunitetin. 

Qëllimi dhe Objektivat:

Qëllimi:

Të kryejë një monitorim të infrastrukturës dhe investimeve të 44 kopshteve të Tiranës  për një periudhë 12 mujore, me qëllim informimin e qytetarëve dhe medias për të nxitur përgjegjshmërinëdhe transparencën e pushtetit vendor për përmirësimin e cilësisë së shërbimit në kopshtet e bashkisë Tiranë.

 Objektivat:

·         Të hartojë një raport të detajuar statistikor  të gjetjeve gjatë procesit të monitorimit të 44 kopshteve në bashkinëe Tiranës.

·         Të rrisë informimin e qytetarëve të Tiranës përmes publikimevenë media.

·         Të nxisë angazhimin e qytetarëve për të ushtruar kontroll mbi vendimmarrjet dhe proceset këshillimore të Bashkisë së Tiranës përmes organizimit të 5 forumeve komunitare dhe daljes me rekomandime për Këshillin Bashkiak.

Aktivitetet kryesore:

1: Hapja e kategorisë “ Lëviz për Kopshtin  tim” në portalin "shendeti.com.al”

2: Hapja dhe administrimi në FB e fanpage “Kopshti im”

Projekti do të këtë një faqe FB, i lidhur me kategorinë  “Lëviz për Kopshtin tim”.

3 : Hartimi i moduleve të monitorimit të kopshteve.

4: Trajnim i 10 gazetarëve të cilët do të monitorojnë situatën në kopshte.

5: Monitorimi dhe vëzhgimi i 44 kopshteve të Tiranës.

6: Hartimi i pyetësorit për anketimin e perceptimit të prindërve

7 Trajnim i anketuesve

8: Anketimi i kampionit të prindërve

9: Mbledhja dhe përpunimi i të dhënave statistikore dhe gjetjeve nga procesi i monitorimit.

10: Mbledhja dhe përpunimi i të dhënave nga procesi i anketimeve

11: Publikime në median vizive, median e shkruar dhe online

12: Organizimi i 4 forumeve komunitare

13:  Hartimi i një raporti përfundimtar me gjetjet nga procesi.

14: Organizimi i një forumi komunitar me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të Bashkisë së Tiranës, Këshillit Bashkiak dhe deputetëve të Tiranës për prezantimin e rezultateve të arritura.

15: Advokim/lobim me anëtarë të këshillit Bashkiak për të bërë pjesë të agjendës së Këshillit Bashkiak

16: Publikime në median vizive, median e shkruar dhe online

Rezultatet e pritshme

·         1 raport i gjetjeve të analizës së situatës

·         5 forume komunitare me përfitues 250 prindër

·         1320 prindër të anketuar për shërbimin e kopshteve

·         10 gazetarë të trajnuar për të raportuar/investiguar problematikat e marrëdhënieve pushtet vendor/qytetarë

·         10 artikuj në median e shkruar dhe online

·         10 kronika televizive

·         3 investigime

·         1listë me rekomandime  e futur në axhendën e një mbledhjeje të Këshillit Bashkiak

Përfituesit kryesorë

Fëmijët e Tiranës 3-6 vjeç, Qytetarët e Tiranës; Mediat

Kohëzgjatja e projektit (muaj)

12 muaj

Zona e zbatimit të propozimit

Bashkia eTiranës (Njësitë Administrative Tirana 1- Tirana 11).

 

Artikujt e realizuara në kuadër të projektit 'Leviz për Kopshtin Tim'

https://shendeti.com.al/projektligji-licence-per-edukatoret/

https://shendeti.com.al/ekspertet-paralajmerojne-prinderit-mbi-rreziqet-potenciale-te-kolles-cjerrese-tek-femijet/

https://shendeti.com.al/dhembi-i-pare-i-bebit-fakte-te-rendesishme-qe-duhet-ti-dini/

https://shendeti.com.al/femijet-nuk-mund-ti-vendosim-ne-rresht/

https://shendeti.com.al/5-rregulla-per-te-rifituar-komunikimin-e-humbur-me-femijet/

https://shendeti.com.al/20-pika-per-tu-bere-nje-mesues-me-i-mire/

https://shendeti.com.al/pyetja-qe-nuk-duhet-tia-beni-asnjehere-femijes/

https://shendeti.com.al/femijet-nuk-mund-ti-vendosim-ne-rresht/

https://shendeti.com.al/5-rregulla-per-te-rifituar-komunikimin-e-humbur-me-femijet/

https://shendeti.com.al/20-pika-per-tu-bere-nje-mesues-me-i-mire/

https://shendeti.com.al/15-parimet-e-maria-montessorit-per-te-edukuar-femije-te-lumtur/

https://shendeti.com.al/16-pyetje-qe-mund-ti-shpetojne-jeten-femijes-tuaj/

https://shendeti.com.al/prinder-kujdes-po-u-shkaktoni-femijeve-trauma-me-kete-veprim-kur-i-dergoni-ne-cerdhe-apo-kopsht/

http://top-channel.tv/2017/09/21/fiks-fare-sjell-skandalin-ne-kopshte-dy-edukatore-per-nje-vend-pune/

https://shendeti.com.al/pse-gerhasin-femijet/

https://shendeti.com.al/denoncimi-i-tfl-qytetaret-zaptojne-hapesirat-e-kopshteve-bashkia-nis-luften-e-shpronesimeve/

https://shendeti.com.al/cfare-mund-te-bej-qe-femija-im-te-jete-i-sigurt-ne-internet/

https://shendeti.com.al/si-te-silleni-me-nje-femije-qe-nuk-deshiron-te-ndahet-nga-nena/

https://shendeti.com.al/kur-femija-ben-shume-naze-me-ushqimin-ja-cte-bejme/

https://shendeti.com.al/9-keshilla-qe-femija-juaj-te-ushqehet-shendetshem/

https://shendeti.com.al/femijet-dhe-emocionet/

https://shendeti.com.al/si-te-rrisim-femije-altruist/

https://shendeti.com.al/blerina-hamzai-lidhja-ime-shpirterore-me-femijet-dhe-psikologjine/

https://shendeti.com.al/pasojat-e-abuzimit-te-femijet-ne-te-tashmen-e-ne-te-ardhmen/

https://shendeti.com.al/prinder-po-demtoni-femijet-duke-mos-u-thene-asnjehere-jo/

https://shendeti.com.al/frika-dhe-pasigurite-e-femijes-duhen-marre-seriozisht-si-te-dalloni-shqetesimin-tek-te-vegjlit/

https://shendeti.com.al/te-rritesh-femije-me-vetevleresim/

https://shendeti.com.al/si-te-silleni-me-nje-femije-qe-i-kerkon-gjerat-me-te-qare/

https://shendeti.com.al/pse-femijet-zhyten-kur-askush-nuk-pret-qe-ata-te-notojne/

https://shendeti.com.al/se-shpejti-aplikimet-e-reja-kopshtet-dhe-cerdhet-e-tiranes-do-te-jene-te-hapura-gjate-gjithe-veres/

https://shendeti.com.al/obsh-kostoja-e-ndotjes-se-mjedisit-1-7-milione-vdekje-te-femijeve-ne-vit/

https://shendeti.com.al/keshilla-te-thjeshta-mbi-leximin-e-librave-per-femijet%E2%9D%9E/

https://shendeti.com.al/leviz-per-kopshtin-tim-nxit-levizjen-qytetare/

https://shendeti.com.al/kopshti-34-aku-paralajmeron-mbylljen-pas-denoncimit-te-shoqates-together-for-life/

https://shendeti.com.al/kopshti-nr-60-i-lene-ne-harrese-ne-pritje-per-tu-perfshire-ne-nismat-rikonstruktuese/

https://shendeti.com.al/kushtet-e-kopshtit-34-tirane-ne-rrezik-shendeti-i-femijeve/

http://historia-ime.com/2017/05/03/kushtet-e-kopshtit-34-tirane-ne-rrezik-shendeti-i-femijeve/

http://toplajme24.info/2017/04/27/mungesa-e-psikologeve-ne-kopshtet-e-tiranes-shteti-nuk-ofron-kushtet-me-minimale-per-femijet-me-nevoja-te-vecanta/

https://shendeti.com.al/mungesa-e-psikologeve-ne-kopshtet-e-tiranes-shteti-nuk-ofron-kushtet-me-minimale-per-femijet-me-nevoja-te-vecanta/

https://shendeti.com.al/mungesa-e-shtreterve-ne-kopshte-prinderit-nenshkruajne-marreveshje-kush-nuk-punon-e-merr-femijen-ne-dreke/

https://shendeti.com.al/kopshti-beni-ecen-vete-nje-vit-pas-perurimit-ne-kushte-te-keqija/

https://shendeti.com.al/femijet-e-kopshteve-te-rrezikuar-nga-mungesa-e-sinjalistikes-ne-rruge-cela-shkresa-drejtuar-bashkise-do-te-marre-jete-se-shpejti/

https://shendeti.com.al/perfundon-rikonstruksioni-i-kopshtit-nr-17-pas-4-vitesh-pritje/

https://shendeti.com.al/denoncimi-i-tfl-qytetaret-zaptojne-hapesirat-e-kopshteve-bashkia-nis-luften-e-shpronesimeve/

https://shendeti.com.al/forumi-i-pare-leviz-per-kopshtin-tim-me-shume-standarde-per-te-ardhmen-e-femijeve/

https://shendeti.com.al/dyndje-regjistrimesh-ne-kopshte-drejtueset-nuk-kemi-kapacitet/

https://shendeti.com.al/forumi-i-dyte-leviz-per-kopshtin-tim-perfaqesuesit-e-njesive-me-shume-buxhet-ne-vitet-ne-vijim/

https://shendeti.com.al/forumi-i-trete-leviz-per-kopshtin-tim-varesia-e-kopshteve-handikap-per-respektimin-e-standarteve/

https://shendeti.com.al/forumi-i-trete-leviz-per-kopshtin-tim-varesia-e-kopshteve-handikap-per-respektimin-e-standarteve/

https://shendeti.com.al/tfl-prezanton-rezultatet-e-monitorimit-per-43-kopshtet-e-tiranes-drejtueset-keto-jane-shume-pak-krahasuar-me-veshtiresite-qe-hasim/

https://shendeti.com.al/tfl-prezanton-raportin-asnje-kopsht-ne-tirane-nuk-i-ploteson-te-gjitha-standardet-fizike/

http://shekulli.com.al/kushtet-ne-kopshtet-e-mbipopulluara-te-femijeve-ne-tirane/

Zëri i Amerikës-VOA: https://ëëë.youtube.com/ëatch?v=YË2qg7YfEXë

https://ëëë.facebook.com/zeriamerikes/?hc_ref=ARSirK7ndYgoelTKRHP4TFPx0O57sjC3-x76Z7T1ëë4Xthi2acPlNKecQlPE47TjM-g&pnref=story

Oran Neës:http://ëëë.oraneës.tv/vendi/kopshtet-e-tiranes-te-mbipopulluara-nuk-plotesojne-kushtet-per-femijet/

Channel one:/Channel-one.al - Kopshtet e Tiranës të mbipopulluara, nuk plotësojnë kushtet për fëmijët

http://ëëë.syri.net/sociale/102972/kushtet-ne-kopshtet-e-mbipopulluara-te-femijeve-ne-tirane/

Organizata Zbatuese: Together for Life
Zona e zbatimit: Bashkia Tiranë
Dokumentat: Monitorimi_i_standardeve_t_infrastukturs_fizike_t_Tiranes.pdfMonitorimi_i_Kopshteve.pdf
Kohëzgjatja: 12 Muaj

Pazari i Ri, Pallati Nr. 74, Kati 2, Tiranë

+355 44 500 153