Lëviz Albania

LEVIZALBANIA - PËR NJË DEMOKRACI TË FORTË VENDORE LEVIZALBANIA – LOCAL DEMOCRACY IN ACTION

LEVIZALBANIA - PËR NJË DEMOKRACI TË FORTË VENDORE LEVIZALBANIA – LOCAL DEMOCRACY IN ACTION

Shtrirja dhe konsolidimi i instrumentit online të pjesëmarrjes qytetare buxhetim.al në 61 bashkitë e vendit

Arsyetimi i Propozimit (i përmbledhur)

Instrumenti buxhetim.al mundeson pjesemarrjen direkte te qytetareve ne hartimin e buxhetit te bashkise se tyre. Me ane te ketij projekti, ne synojme te ndertojme mbi suksesin e zbatimit te platformes (fillimisht ne 3 bashki e me pas ne 23) duke e shtrire dhe konsoliduar perdorimin e saj ne te gjitha bashkite e vendit.

Qëllimi dhe objektivat specifike

Qëllimi kryesor është rritja e ndikimit direkt të qytetarëve në hartimin e buxhetit të bashkive.

Objektivat janë:

1. Rikonfigurimi i platformës online për buxhetimin me pjesëmarrje, duke ndërtuar dhe bërë funksionale pjesën e 38 bashkive të reja, si dhe përditësimi për 23 ekzistueset për buxhetin 2021;

2. Rritje e pjesëmarrjes së qytetarëve (sidomos të rinjve) në buxhetimin vendor.

Aktivitetet kryesore

Identifikimi i grupeve/OJQ-ve në secilën Bashki; Ndërtimi i aplikacionit dhe shtrirja në 61 bashki; Trajnimi i koordinatorëve/grupeve për përdorimin dhe promovimin e aplikacionit; Grumbullimi dhe analizimi i të dhënave; Hartimi i raporteve mbi gjetjet dhe rezultatet përfundimtare për secilën Bashki.

Rezultatet e pritshme

1. Pajisje e organizatave me aksesin dhe kontrollin e instrumentit online dhe aksesin e plotë në përdorim;

2. Qytetarë (e sidomos te rinjtë dhe te rejat) më shumë të informuar dhe të angazhuar në planfikimin e buxhetit vendor në të gjithë vendin;

3. Një numër në rritje i përdorimit të aplikacionit deri në miratimin e buxhetit në gjith bashkitë, me një pritshmëri prej 50.000 përdorimesh (votim/shprehje mendimi individual), në total në te gjitha bashkite para hartimit të buxhetit;

Përfituesit kryesorë

Qytetarët e 61 bashkive ne teresi, nga permiresimi i alokimit te buxhetit, por edhe grupet e interesit, organizatat e shoqërisë civile, të rinjtë dhe institucionet e angazhuara.

Organizata Zbatuese: Qendra Agenda
Zona e zbatimit: Bashkia Tiranë, Bashkia Durrës, Bashkia Himarë, Bashkia Sarandë, Bashkia Elbasan, Bashkia Fier, Bashkia Shkodër, Bashkia Vlorë, Bashkia Korcë, Bashkia Kukës, Bashkia Lezhë, Bashkia Kamëz, Bashkia Pogradec, Bashkia Dibër, Bashkia Gjirokastër, Bashkia Kavajë, Bashkia Berat, Bashkia Krujë, Bashkia Vorë, Bashkia Lushnjë, Bashkia Malësi e Madhe, Bashkia Tropojë, Bashkia Has, Bashkia Fushë-Arrëz, Bashkia Pukë, Bashkia Vau Dejës, Bashkia Mirditë, Bashkia Mat, Bashkia Kurbin, Bashkia Klos, Bashkia Bulqizë, Bashkia Shijak, Bashkia Librazhd, Bashkia Peqin, Bashkia Rrogozhinë, Bashkia Divjakë, Bashkia Belsh, Bashkia Cërrik, Bashkia Prrënjas, Bashkia Gramsh, Bashkia Kucovë, Bashkia Ura Vajgurore, Bashkia Roskovec, Bashkia Patos, Bashkia Pustec, Bashkia Devoll, Bashkia Maliq, Bashkia Skrapar, Bashkia Polican, Bashkia Mallakastër, Bashkia Selenice, Bashkia Memaliaj, Bashkia Këlcyrë, Bashkia Përmet, Bashkia Kolonjë, Bashkia Libohovë, Bashkia Dropull, Bashkia Delvinë, Bashkia Finiq, Bashkia Konispol, Bashkia Tepelenë
Dokumentat: Raporti_studimor_buxhetim.al.pdf
Kohëzgjatja: 12 Muaj

Pazari i Ri, Pallati Nr. 74, Kati 2, Tiranë

+355 44 500 153